Om Julia

Foto: Ingrid Sjöberg, Sandro AB
Foto: Ingrid Sjöberg, Sandro AB

Mitt namn är Julia Sandström. Jag är 26 år och bor i Umeå tillsammans med min sambo, Johan. Jag är författare och examinerad språkkonsult.

Jag har alltid skrivit
Så länge jag kan minnas har att skriva och läsa varit det roligaste jag vet, och min dröm var alltid att bli författare.

Jag började skriva historier redan som barn, innan jag ens kunde stava ordentligt. Den tidigaste berättelsen jag hittat som jag skrivit handlar om ett troll kallat Trolle som firar olika högtider. Det var en present till min gammelmormor och är nästan omöjligt att läsa på grund av den dåliga stavningen.

Fanfiction och fantasy
När jag blev lite äldre och gick i mellanstadiet började jag skriva Harry Potter – fanfiction. Fanfiction kallas det när man skriver historier som handlar om eller utspelar sig i redan existerande berättelser. Jag publicerade berättelserna på en Internetsida, där andra kunde läsa och kommentera. Det var både roligt och lärorikt, men jag kände samtidigt att det var något som saknades. Jag ville skriva något som var mitt eget.

På så sätt började jag skriva fantasy. Jag tror att det jag tycker är roligast med fantasy är att nästan vadsomhelst kan hända. Det är bara ens egen fantasi som sätter gränserna.

Eragontävlingen
När jag gick i 9:an fick jag via min lärare höra talas om en fantasy-skrivartävling kallad Eragontävlingen. Den var inspirerad av boken Eragon, skriven av Cristopher Paolini som bara var 15 år när den gavs ut, och som nu skulle bli till film. Tävlingen gick ut på att personer i åldern 12-18 år skulle skriva en fantasynovell.

Av 500 bidrag var det mitt som vann. Priset var bland annat en summa pengar och en biljett till galapremiären av Eragon-filmen. Det bästa av allt var dock att ett av förlagen bakom tävlingen var intresserad av en fortsättning

Början på Nyckelväktarna
Novellen som jag vann Eragon-tävlingen med blev på så sätt det första kapitlet i min första bok, På ödets vingar. Den gavs ut på förlaget Bonnier Carlsen våren 2008, när jag var 17 år. Ytterligare tre böcker följde i serien som heter Nyckelväktarna.

För tillfället …
Sommaren 2015, efter tre års studier vid Umeå universitet, tog jag examen och är numera examinerad språkkonsult. Sedan januari 2017 har jag också en magisterexamen i Svenska/Nordiska språk. Planen är nu att satsa på författarskapet.

Annonser

2 reaktioner på ”Om Julia

 1. Hej, läste alla dina böcker då de kom ut… Har du några planer på att skriva fler böcker som utspelar sig i samma fantasy universum? Typ vidga kartan lite mer?

  Lycka till med framtida verk!

  Gilla

  1. Hej,

   I nuläget har jag inga planer på att skriva fler böcker i samma universum. Om jag skulle skriva något mer i Nyckelväktar-världen skulle det antagligen vara en fortsättning om Shanzoc, Comíl och Liva, men som sagt, inga planer på det just nu.

   Tack för din kommentar!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s